Spindelpers kopen De spindelpers, ook wel handpers of rivet press genoemd, is een bijna onmisbaar apparaat in ieder atelier. 
Voor het maken van gaatjes, het zetten van nestelringen, holnieten, drukkers, skihaken, enz. zijn diverse
hulpmiddelen zoals losse slagstempels en tangen te krijgen.
Dit is een prima oplossing voor incidenteel gebruik. Maar er komt een moment dat je besluit dat het tijd wordt
voor de aanschaf van een spindelpers. Bij het kiezen ervan heb je misschien de nodige vragen, zoals welke maat,
welk model, is de pers geschikt om bijvoorbeeld holnieten of drukkers te plaatsen, wat zijn de prijzen, etc. 

In onderstaand artikel bieden we je informatie over het kopen van een spindelpers zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.  




Wat zijn de verschillen.
Spindelpersen zijn in twee (basis) modellen te verdelen.
Het meest bekende model is de pers met een spindel. De spindel is een metalen staaf met een soort schroefdraad en aan de bovenkant een handel die je naar links of rechts kunt draaien.
Door het draaien beweeg je de spindel omhoog of omlaag. Aan het uiteinde van de spindel zit opnieuw schroefdraad waar je een hulpstuk (zetter) op kan schroeven.  
Het tweede model heeft geen spindel maar een hefboommechanisme op,- of aan de zijkant van het apparaat. De neerwaartse beweging zet je in gang door de hefboom naar beneden te trekken. Deze modellen worden vooral gebruikt door zeilmakers en sign-bedrijven. Door de gebruikte methode van krachtoverbrenging is de juiste druk lastig te doseren waardoor de kans groter wordt dat je bijvoorbeeld holnieten of nestelringen te hard aandrukt en vervormd of plet.    



De eerste twee afgebeelde spindelpersen zijn de meest gebruikte. Daarnaast zijn er ook voetbediende en elektrische persen verkrijgbaar of, als je echt geen zin hebt om de inzetstukken steeds te moeten wisselen, de revolverpers. Deze naam slaat op de cilinder die lijkt op de ronddraaiende kogelhouders in revolvers.
Op deze spindelpers zijn twee draaischijven bevestigd waar je 6 inzetstukken op kunt schroeven. Door het draaien aan de schijven kies je eenvoudig je gereedschap dat nodig is. 


Welke maat spindelpers heb ik nodig.

Spindelpersen en hun afmetingen worden met een reeks nummers aangeduid waarbij de maten 2 tot 6 de meest gangbare zijn. Hierbij is nr. 2 het kleinste model en nr. 6 het grootste.
Klein en groot slaat niet alleen op het apparaat maar vooral op de werkdiepte en (in mindere mate) op de tussenruimte. Werkdiepte wil zeggen hoe ver je je materiaal in het apparaat kunt steken. Dus hoe ver je van de rand van je materiaal kunt werken.
Bijvoorbeeld bij een spindelpers nummer 3 is dat ca. 90 mm. – bij nr. 4 ca. 120 mm. – nr. 5 is ca. 130 mm. en bij nr. 6 is dat ca.150 mm. 
Als je alleen riemen, ceinturen of kleine producten maakt,  volstaat pers nummer 2 of 3 prima. Voor tassen, kleding en schoenen is  spindelpers nummer 4 het meest verkochte model.


Welk merk is goed. 

Spindelpersen zijn vaak merkloos. In principe zijn de apparaten allemaal goed, er zit weinig techniek aan en de “body” bestaat meestal uit massief ijzer waar weinig aan kapot kan gaan.
Bij normaal gebruik zullen ook de spindel en de handel niet kapot gaan. Het enige dat misschien kwetsbaar kan zijn is het schroefdraad aan het einde van de spindel.
Maar ook dat zal bij normaal gebruik jaren lang probleemloos meegaan. Denk er wel aan om de pers altijd in een droge ruimte te bewaren om mogelijke roestvorming te voorkomen.
Aandachtspunt is dat je een spindelpers aanschaft met een universele maat schroefdraad. Dit heeft te maken met de inzetstukken die je uiteraard ook nodig hebt.
De maat van de inzetstukken (boven) is standaard 6,3 mm. (6 mm.). Het inzetstuk in de voet is standaard 12 mm.
Spindelpersen worden ook vanuit China verkocht, deze spindels zijn vrijwel altijd uitgevoerd met een 8 mm. schroefdraad. Dat is natuurlijk wel iets om over na te denken aangezien bijbehorende inzetstukken niet of nauwelijks in Europa verkrijgbaar zijn.
 

De prijsverschillen.

Even Googelen op “Spindelpers” en je ziet eenzelfde model voor veel verschillende prijzen aangeboden. Deze verschillen in prijs zeggen niets over de kwaliteit van het apparaat maar hebben
te maken met het prijsbeleid van de verkoper. Het is een simpel apparaat dat nauwelijks stuk is te krijgen bij normaal gebruik, de verfkwaliteit is mogelijk nog het enige dat verschil kan maken. 
De prijzen van spindelpersen lopen sterk uiteen dus het is raadzaam om je goed te oriënteren, bijvoorbeeld hier.


Samenvattend:
-    Let op schroefdraad, universele maat inzetstukken voor bovenkant is 6,3 mm. (6 mm.), voor de voet 12 mm.
-    Onderhoud is niet nodig, zorg wel dat het apparaat in een droge ruimte staat i.v.m. kans op roestvorming.
-    Een spindelpers wordt op een tafel of werkbank gemonteerd. Het makkelijkste is dit met vleugelmoeren te doen, dan is de pers eenvoudig weer weg te halen.
-    De apparaten wegen tussen de 3 en 6 kilo, zorg dus voor een stevige montage. 


 
      16-09-2022 14:57     Kommentare ( 2 )
Kommentare (2)
 emezzu -  06-11-2023

Beste Wilma, bedankt voor je leuke reactie! Fijn dat je iets hebt gehad aan ons artikel en succes met je keuze. groet Team Emezzu

 Wilma -  05-11-2023

Wat een fantastisch heldere en nuttige uitleg. Hier was ik precies naar op zoek. Dank!

keyboard_arrow_up